Açıköğretim Bankacılık ve Sigortacılık Bölümü

AÖF bankacılık ve sigortacılık bölümü Anadolu Üniversitesi kapsamında eğitim veren 2 yıllık önlisans programlarından birisidir. Bu bölümü YGS puanı veya sınavsız geçiş hakkınız ile tercih edebilirsiniz.

Mezun olduktan sonra DGS sınavına girebilir örgün üniversitelerden devam edebilirsiniz. Yine açıköğretimden sınavsız dikey geçiş ile 3.sınıftan direk başlayabilirsiniz. Bunun için DGS sınavına girmenize gerek yoktur. Bölüm hakkında diğer bilgileri yazımızda bulabilirsiniz.

Genel Bilgiler
Bölüm, bankacılık ve sigortacılık sektörlerinde çalışanların bilgi düzeyini artırmayı, güncelleştirmeyi; bu sektörlerde çalışmayı düşünenleri mesleğe hazırlamayı ve bu sektörlerde çalışmayı düşünmemekle birlikte çeşitli kurum ve kuruluşlarda çalışan, bankalarla ve sigorta şirketleriyle yoğun ilişkileri olanların bu konularda bilgi sahibi olmalarını amaçlamaktadır.

Kimler Kayıt Yaptırabilir?
A) En az lise veya dengi okul mezunu olanlar
YGS puan türlerinin en az birinden, 140 ve daha yukarı puan alanlar ÖSYS tercih işlemlerinde bu bölümü tercih edebilirler.

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olanların istedikleri takdirde sınavsız yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılmaktadır.

Kontenjan: 2014-2015 öğretim yılı Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı için kontenjan sayısı 2014-ÖSYS’de 3000, 2014-ÖSYS Ek Yerleştirmede 900 olarak belirlenmiştir.

B) Herhangi bir örgün yükseköğretim programında kayıtlı öğrenciler ile mezunlar
Sınavsız İkinci Üniversite ile Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans programına kayıt yaptırabilme olanağına sahiptirler.

*Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
Kontenjan: Sınavsız İkinci Üniversite kayıtlarında kontenjan sınırı bulunmamaktadır.

C) Yatay Geçiş
Örgün öğretim programlarında, birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin önlisans programlarına yatay geçiş yapılabilir.

Çıkmış Sorular ve Ders Notları
Geçmiş yıl soru ve cevapları indirmek için bankacılık ve sigortacılık çıkmış sorular konusundan ücretsiz ulaşabilirsiniz.

Sorumlu Olunan Dersler
Bankacılık ve sigortacılık 1.sınıf dersleri ile bankacılık ve sigortacılık 2.sınıf dersleri hakkında bilgi alabilirsiniz.

Dikey Geçiş ve Mezuniyet Sonrası
Mezunlar, "Açıköğretim Fakültesi Bankacılık ve Sigortacılık Önlisans Programı Diploması" alırlar.

Mezun öğrenciler dikey geçiş kapsamında Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan İktisat ve İşletme Fakültelerinin lisans programlarının 5. yarıyılına yani 3.sınıfa sınavsız dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler.

- İktisat
- Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
- Kamu Yönetimi
- Maliye
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme
- Konaklama İşletmeciliği

Yine bu bölümden mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Aktüerya, Bankacılık, Bankacılık ve Sigortacılık, Bankacılık ve Finans, İşletme, İktisat, Ekonomi, Ekonometri, Ekonomi ve Finans, Sigortacılık, Sigortacılık ve Risk Yönetimi, Uluslararası Finans, Uluslararası Ticaret, Uluslararası İşletmecilik gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İş Olanakları
Mezunlar, kamu ve özel sektöre ait bankalarda, finans kuruluşlarında, muhasebe şirketlerinde, değişik sektörlerin muhasebe servislerinde, bilgi işlem merkezlerinde kariyerlerini sürdürebilirler. Sigortacı olarak çalışmak isteyen mezunlar ise sigortacılık hizmetlerinin sunulduğu kamu ve özel sektöre ait, kurum ve kuruluşlarda çalışabilecekleri gibi kendi işlerini de kurabilirler.

Bankacılık sektöründe ilerlemeniz için SPK sınavına girmenizi öneriyoruz.

Son konular :