Açıköğretim Sosyal Hizmetler Bölümü Hakkında Bilgi

Açıköğretim Fakültesi sosyal hizmetler bölümü her yıl binlerce öğrencinin kayıt için başvurduğu 2 yıllık önlisans programıdır. Kontenjanlı bir bölümdür, 2015 taban puanları dikkate alındığında YGS taban puanı 237,40 ile kapanmıştır. 2014 yılında yerleşen öğrenci sayısı 20.000 iken 2015 kontenjanı 12.000 olarak belirlenmiştir.

AÖF sosyal hizmetler bölümü nasıldır ve iş olanaklarından bahsedelim biraz. KPSS ile alımlar çok fazla değildir, bu yüzden iş bulma fırsatı sizin bu mesleği ne kadar benimsediğinizi ve kendinizi geliştirdiğiniz alanla alakalı olacaktır.

Şunu da hatırlatmak gerekirse Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Kreşler, Belediyeler, Özel Huzurevleri, Rehabilitasyon Merkezleri 2 yıllık Sosyal Hizmetler bölümü mezunlarını istihdam etmektedirler.

sosyal hizmetler bölümü
Geçmişten günümüze sosyal hizmetler bölümüne yerleşen öğrenci sayısı
2010 yılında 12.180,
2011 yılında 5.000,
2012 yılında 25.971,
2013 yılında 23.272,
2014 yılında 20.000,
2015 yılında 12.000.

Genel Bilgiler

Sosyal Hizmetler Önlisans Programının amacı hem sosyal hizmetlerin örgütlenmesi ve uygulanmasında gereksinim duyulan yeni ara elemanlar yetiştirmeyi, hem de halen sosyal hizmet alanında çalışan ancak konuya ilişkin akademik bir eğitim almamış olan bireylerin niteliklerini geliştirmeyi amaçlamaktadır.

Kimler Kayıt Yaptırabilir?

A) En az lise veya dengi okul mezunu olanlar

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) puan türlerinin en az birinden, 140.000 ve daha yukarı puan almış olanlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin (ÖSYS) tercih işlemlerinde Sosyal Hizmetler Önlisans Programını tercih edebilirler. Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olacakların/olanların istedikleri takdirde, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı meslek yüksekokulları ile açıköğretim önlisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilme işlemleri de ÖSYS kapsamında yapılmaktadır.

B) Herhangi bir örgün yükseköğretim programında kayıtlı öğrenciler ile mezunlar*

Sınavsız İkinci Üniversite ile Sosyal Hizmetler Önlisans programına kayıt yaptırabilme olanağına sahiptirler.

*Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
Kontenjan: Sınavsız İkinci Üniversite kayıtlarında kontenjan sınırı bulunmamaktadır.

C) Yatay geçiş
Örgün öğretim programlarında, birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin önlisans programlarına yatay geçiş yapılabilir. Sosyal Hizmetler bölümünde staj zorunluluğu vardır.

Çıkmış Sorular ve Ders Notları

Geçmiş yıldan günümüze kadar tüm soru ve cevapları sosyal hizmetler çıkmış sorular konusundan PDF formatında indirebilirsiniz. Sosyal hizmetler ders notları içinse araştırma yapabilirsiniz, birçok yardımcı kaynak mevcuttur. Sitemizde de bu kaynakları paylaşacağız.

Sorumlu Olunan Dersler

Sınavlarda sorumlu olduğunuz ders listesini bağlantılar ulaşabilirsiniz, ayrıca güz ile baharda gireceğiniz ara sınav ile finalde hangi konulardan sorumlu olacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Sosyal hizmetler 1.sınıf dersleri
Sosyal hizmetler 2.sınıf dersleri

Mezuniyet Sonrası

Sosyal Hizmetler Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, “Sosyal Hizmetler Önlisans Diploması” alırlar.

Sağlık Kurumları İşletmeciliği Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, Anadolu Üniversitesinin açıköğretim sistemine göre öğretim yapan Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin Sosyoloji, İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği lisans programlarının 5. yarıyılına sınavsız olarak dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler.

Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan 4 yıllık Sosyal Hizmet, Sosyoloji gibi bölümlere dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.

İş Olanakları

Sosyal Hizmetler Önlisans Programını başarı ile tamamlayan mezunlar, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kuruluşların çeşitli birimlerinde, kamu ve özel sektöre ait huzurevlerinde, engelli bakım ve rehabilitasyon merkezlerinde, engellilere yönelik özel eğitim kuruluşlarında, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında, yerel yönetimlerin sosyal yardım ve hizmet birimlerinde çalışabilirler.

Son konular :