Genel Bilgiler
Adalet bölümü, hukukun temel kavramlarına ve hukuk metodolojisine ilişkin temel kavramlardan hareketle yalın hukuk sorunlarını çözebilen, demokrasi, laiklik, sosyal devlet ve hukukun üstünlüğü gibi vazgeçilmez ilkeleri benimsemiş, hukuk mesleğinin gerektirdiği dürüstlük, adalet ve etik anlayışın bilincinde, yaşam boyu ve kendi kendine öğrenme becerisini kazanmış adalet yardımcı hizmet personeli yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
Kimler Kayıt Yaptırabilir?
A) En az lise mezunu olanlar tercih yapabilirler.
YGS puan türlerinin en az birinden 140 ve daha fazla puan almış olanlar Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sisteminin (ÖSYS) tercih işlemlerinde Adalet bölümünü tercih edebilirler.
Kontenjan: 2014-2015 öğretim yılı Adalet Programı için kontenjan sayısı 2014-ÖSYS’de 5000, 2014-ÖSYS Ek Yerleştirmede 1500 olarak belirlenmiştir.
B) Herhangi bir örgün yükseköğretim programında kayıtlı öğrenciler ile mezunlar
Sınavsız İkinci Üniversite ile Adalet Önlisans programına kayıt yaptırabilme olanağına sahiptirler.
*Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinden mezun olanlar başvuru yapabilirler ancak halen kayıtlı olanlar başvuru yapamazlar.
Kontenjan: Sınavsız İkinci Üniversite kayıtlarında kontenjan sınırı bulunmamaktadır.
C) Yatay geçiş
Örgün öğretim programlarında, birinci veya ikinci öğretim diploma programlarından Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin önlisans programlarına yatay geçiş yapılabilir.
Çıkmış Sorular ve Ders Notları
Soru ve cevaplarını AÖF adalet çıkmış sorular konusundan PDF olarak indirebilirsiniz. Ders notları paylaşımları hazır oldukça eklenecektir.
Sorumlu Olunan Dersler
Adalet 1.sınıf dersleri ile Adalet 2.sınıf dersleri ve sorumlu olduğunu üniteleri konularımızdan ayrıntılı olarak öğrenebilirsiniz. Dilerseniz kitapları e-öğrenme sayfasından indirebilirsiniz.
Mezuniyet Sonrası
Adalet Önlisans Programından mezun olan öğrenciler, Adalet Önlisans Diploması alırlar ve diplomalarında açıköğretim ibaresi yazar.
Adalet mezunları isterlerse Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinin İktisat, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Kamu Yönetimi, Maliye, Uluslararası İlişkiler, İşletme, Konaklama İşletmeciliği lisans programlarının 5. yarıyılına sınavsız dikey geçiş yapma olanağına sahiptirler.
Yine bu programdan mezun olan öğrenciler, örgün öğretim yapan Hukuk Fakültelerine dikey geçiş yapabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavına (DGS) girmeleri gerekmektedir.
İş Olanakları
Adalet Önlisans Programı mezunlarını, Adalet Bakanlığı bünyesinde nitelikli adalet yardımcı hizmet personeli olarak istihdam edilmeleri amaçlanmaktadır. Bunun dışında mezunların her türlü kurumda yardımcı hizmet personeli olarak çalıştırılabilmeleri de olanaklıdır.